Sub menu

Blog

Hoe wendbaar is uw bedrijfsvoering?

Als u deze regel leest, prikkelt de titel u kennelijk en daagt u mij uit om uw tijd een zinvol vervolg te geven. In twee minuten leest u deze blog en weet u of u er iets aan heeft. Over wendbaar gesproken... Lees meer...

Laatste nieuws

Visie digitalisering Huisartsenzorg 2019-2022

Als huisarts heeft u te maken met een steeds veranderende zorgwereld. Welke toekomstgerichte digitale zorginformatie-infrastructuur past daarbij? De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) publiceerde hierover een visiedocument. Hierin komen het Waarom, Hoe en Wat aan bod. De visie kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen LHV, NHG en InEen.

Klikt u hier voor het visiedocument.

GP-PAD - onderzoek naar primaire antistof deficiënties in de huisartsenpraktijk

Primaire Antistof Deficiënties (PAD) vormen een groep zeldzame aandoeningen van het afweersysteem. Hierbij heeft het afweersysteem een probleem met het maken van bepaalde antistoffen. Dit kan voor veel verschillende klachten zorgen. Zo is er een grotere kans op infecties, maar ook op bijvoorbeeld auto-immuun klachten. Hierbij richt het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam.

Omdat PAD-aandoeningen zeldzaam zijn en veel verschillende klachten kunnen geven, worden ze vaak pas laat herkend. Het duurt soms wel tien jaar voor de juiste diagnose is gesteld, terwijl de patiënt in die periode ernstige complicaties kan ontwikkelen. Het doel van het GP-PAD-onderzoek is om dit te voorkomen.

Algoritme

Om de tijd tot diagnose te verkorten heeft het UMC Utrecht een computeralgoritme ontwikkeld. Met dit algoritme worden patiëntendossiers in het huisartseninformatiesysteem doorzocht op specifieke medicatie- (ATC), klacht- en diagnostische (ICPC) codes, alsmede laboratoriumuitslagen. Heeft een patiënt veel codes die bij PAD kunnen passen, dan kan de patiënt worden uitgenodigd voor een bloedonderzoek. Op die manier kan de diagnose PAD eerder gesteld worden, en kan een aanpak met de juiste behandeling beginnen.

Op dit moment testen we het algoritme op de huisartsendossiers van 30 bekende PAD-patiënten. Als dit goed werkt, gaan we het algoritme op grotere schaal uitrollen in de huisartsenpraktijk. We zullen dan circa 60.000 patiëntendossiers screenen op relevante codes. Naar verwachting identificeren we hiermee uiteindelijk zo’n 12 PAD-patiënten.

Wilt u meedoen?

Voor dit grootschalige onderzoek zoeken wij huisartsenpraktijken die willen deelnemen. Wilt u bijdragen aan de vroegtijdige herkenning van PAD, en hiermee mogelijk ernstige complicaties voorkomen? Meld u zich dan aan.

Aanmelden

Belt u direct met directeur Jan Hesp 06 - 51401554, of stuur een e-mail via het contactformulier.

Onderzoekers UMC Utrecht:

Dr. Helen Leavis, internist-immunoloog, afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie.
Contact: [email protected]
Drs. Marianne Messelink, arts-onderzoeker, afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie.
Contact: [email protected]