Blog

Hoe wendbaar is uw bedrijfsvoering?

Als u deze regel leest, prikkelt de titel u kennelijk en daagt u mij uit om uw tijd een zinvol vervolg te geven. In twee minuten leest u deze blog en weet u of u er iets aan heeft. Over wendbaar gesproken... Lees meer...

Laatste nieuws

Visie digitalisering Huisartsenzorg 2019-2022

Als huisarts heeft u te maken met een steeds veranderende zorgwereld. Welke toekomstgerichte digitale zorginformatie-infrastructuur past daarbij? De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) publiceerde hierover een visiedocument. Hierin komen het Waarom, Hoe en Wat aan bod. De visie kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen LHV, NHG en InEen.

Klikt u hier voor het visiedocument.

Nieuws

Vaccineren tegen longontsteking gunstig

Reinoud GosensHet is kosteneffectief om Nederlandse ouderen te vaccineren tegen een ‘community-acquired’ pneumokokkenpneumonie. Dat berekenden de Utrechtse onderzoekers Marie-Josee Mangen en haar collega’s samen met Pfizer, producent van het gebruikte vaccin. Zij schreven hierover in het European Respiratory Journal.

Met behulp van verschillende modellen berekenden zij wat de verwachte gezondheidswinst was indien verschillende groepen mensen worden gevaccineerd met PCV13, een vaccin dat tegen dertien varianten van de Streptococcus Pneumoniae beschermt. Dit vaccin, inclusief toediening, kost zo’n 80 euro per patiënt.
Zij hielden rekening met patiënten die enkel door de huisarts werden gezien en patiënten die opgenomen zouden worden. De hoogrisicogroep bestond uit immuungecompromitteerde patiënten, in de mediumrisicogroep vielen patiënten met chronische aandoeningen en in de laagrisicogroep de rest van de bevolking. Patiënten werden in verschillende leeftijdsgroepen geanalyseerd.
Vaccinatie van ouderen tussen 64 en 74 jaar zou 8.650 euro per QALY kosten. Wanneer alleen hoog- en mediumrisicopatiënten van 65 tot 74 worden gevaccineerd, dalen deze kosten naar 2.900 euro per QALY. Een bedrag onder de 20.000 euro wordt over het algemeen als kosteneffectief gezien.
Sinds 2006 worden alle kinderen gevaccineerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma tegen pneumokokken, op dit moment met een vaccin dat tegen tien varianten beschermt (PCV10). Als deze kinderen met PCV13 zouden worden gevaccineerd, zou op den duur de kosteneffectiviteit van vaccinatie van ouderen dalen.
Om de effectiviteit te beoordelen baseerden de onderzoekers zich op de CAPiTA-studie, tevens een Utrechtse studie die afgelopen maart werd gepubliceerd in NEJM. Marc Bonten en zijn collega’s voerden een dubbelblinde placebogecontroleerde RCT uit met bijna 85.000 65-plussers, gesponsord door Pfizer. In de gevaccineerde groep kwam 46 procent minder pneumokokkenpneumonieŃ‘n van het gevaccineerde type voor en het vaccin bleek veilig.

Karen Slikboer

Cost-effectiveness of adult pneumococcal conjugate vaccination in the Netherlands, doi: 10.1183/13993003.00325-2015

(Bron: Medisch Contact, 13 juli 2015)
Verberg reactieformulier