Blog

Hoe wendbaar is uw bedrijfsvoering?

Als u deze regel leest, prikkelt de titel u kennelijk en daagt u mij uit om uw tijd een zinvol vervolg te geven. In twee minuten leest u deze blog en weet u of u er iets aan heeft. Over wendbaar gesproken... Lees meer...

Laatste nieuws

Visie digitalisering Huisartsenzorg 2019-2022

Als huisarts heeft u te maken met een steeds veranderende zorgwereld. Welke toekomstgerichte digitale zorginformatie-infrastructuur past daarbij? De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) publiceerde hierover een visiedocument. Hierin komen het Waarom, Hoe en Wat aan bod. De visie kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen LHV, NHG en InEen.

Klikt u hier voor het visiedocument.

Nieuws

Toekomstig medicijn tegen COPD zit mogelijk al in ons eigen lichaam

Reinoud GosensHet Longfonds (voorheen Astma Fonds) investeert € 600.000 in het onderzoek dat het nu al als baanbrekend typeert. Volgens het fonds zijn er ‘sterke aanwijzingen’ dat beschadigd longweefsel zichzelf ooit kan herstellen. ‘Het toekomstige medicijn tegen COPD zit mogelijk al verstopt in ons eigen lichaam”, zegt dr. Reinoud Gosens van de Rijksuniversiteit Groningen. ‘We moeten het alleen nog vinden, maar we weten wáár we moeten zoeken.

’Wnt-groeifactoren, zo heten de stofjes die Gosens in de toekomst hoopt in te zetten tegen de aandoening.
‘Het zijn eiwitten die in elke cel van je lichaam zitten. Maar soms werken ze niet goed meer. Het zou geweldig zijn als we de aanmaak van deze stoffen kunnen stimuleren met geneesmiddelen.’

Wnt-groeifactoren zorgen ervoor dat cellen in het menselijk lichaam beginnen te groeien. Er wordt steeds meer over de stofjes ontdekt. Door de invloed van groeifactoren beginnen alle organen te groeien: het hart, de longen, de nieren enzovoort. ‘De stoffen zorgen ervoor dat al je cellen op de juiste plek groeien; dat je huid eruit komt te zien als huid en dat je longen ook van het juiste weefsel worden gemaakt’, zegt Gosens.

Sinds kort weten we dat deze groeifactoren ook na de geboorte belangrijk zijn. De stoffen voeren namelijk kleine en grote reparaties uit in ons lichaam. Bij een schaafwondje, maar ook bij schade op andere plekken, zoals in de longen, zorgen de groeifactoren voor nieuw weefsel dat schade kan herstellen.

Seintje
Het probleem is dat de genezende stoffen hun werk niet meer uitvoeren bij mensen met de ziekte COPD. Door de ontstekingen slagen hun groeifactoren er niet meer in om de schade te herstellen. Volgens Gosens komt dat door een soort verbindingsfout. Groeifactoren zitten net buiten een cel. Na een seintje aan de celkern beginnen cellen zich te vermenigvuldigen en groeit er nieuw weefsel. Bij mensen met COPD komt dat seintje niet goed door. Daardoor treedt er geen herstel op.

Weefselherstel
Gosens werkt samen met collega's uit Leiden en München aan een speciaal geneesmiddel dat zorgt dat het seintje wel weer gaat werken. ‘Het middel repareert als het ware de route die het signaal van groeifactoren moet nemen om de cel te laten groeien’, legt Gosens uit. ‘We hopen dat het weefsel in de longen van COPD-patiënten zich daardoor weer gaat herstellen.’ Voorlopig worden alleen lab-proeven uitgevoerd. Als dat goed gaat, kunnen de onderzoekers het medicijn in de toekomst misschien op COPD-patiënten testen.

Stamcellen
Het tweede plan van Gosens is om COPD-patiënten stamcellen toe te dienen. Dat zijn cellen die nog kunnen uitgroeien tot elk type weefsel in het menselijk lichaam. Zij produceren uit zichzelf volop Wnt-groeifactoren.
Binnenkort begint hij met een proef waarbij patiënten worden geïnjecteerd met stamcellen. ‘Die zullen zich via de bloedbaan verspreiden, ook naar de longen. Zodat daar extra nieuwe groeifactoren worden aangemaakt, die voor weefselherstel kunnen zorgen.’

Gosens waarschuwt dat COPD-patiënten niet op de korte termijn moeten rekenen op genezing door de technieken die hij ontwikkelt. ‘We moeten eerst inzicht krijgen in de mechanismen waarmee Wnt-groeifactoren het herstel van longweefsel verhogen. Hopelijk kunnen we die kennis in de toekomst gebruiken om de longen van patiënten een beetje te herstellen. Als dat lukt, ben ik heel blij.’

Video
In deze video vertelt Gosens over zijn werk.
(bron: Longfonds)


Verberg reactieformulier

marianne Silletti
Gold 4 laat, tot laatste, stadium. Hoe ver bent u sinds 2015 gekomen ? Is er enige kans op trials of andere wijze van uitproberen.
Ik heb niets meer te verliezen en ben klaar voor elke proef die op enig resultaat gericht is daar ik geen vertrouwen heb in alle veelbelovende priveklinieken.
Reageert u op mails of moet ik dit laten lopen via Mytomorrows en mijn longarts.
Graag uw reactie en in ieder geval veel succes

Jacqueline Overwater
Hoe staat het nu met het onderzoek? We zijn nu inmiddels al 2,5 jaar verder. Ik ben heel benieuwd!
W viellevoije
Hopen dat jullie gauw een oplossing vinden wil ook proef persoon zjijn zelf zit ik in copd 3
mia Jacobs
ben net op vakantie geweest. men liet mij hopen dar er op Madeira veel betere lucht aanwezig is. het tegendeel blijkt. de tweede dag al een ernstige luchtweginfecti e, prednison, anti biotica. een middel tegen last van stuifmeel en hoestdrank. ik ben vanaf 22 juni thuis en ik voel me nog geen haar beter. op madeira zijn veel hellingen dus ik was totaal uitgeput. hopelijk vind iemand een remedie waardo0or ik me snel beter ga voelen. ik stel me zeker ter beschikking om proeven te doen. denk vaak....wat heb ik te verliezen. nou kom dan maar...
battiau jean-pierre
Hallo,Sedert een paar jaar sukkel ik met copd. Bij een erge opstoot heb ik het gevoel dat ik geen lucht genoeg heb en krijg dan een angstig verstikkend gevoel.Graag zou ik me melden als proefpersoon.Ik ben 68 jaarjp
mia Jacobs-Horsmans
ik heb al 13 jaar copd. nu categorie 3.heb elk jaar wel een longontsteking en of besmetting door bacteriën. hopelijk komt er snel het verlossende medicijn.3x in de week doe ik therapeutische oefeningen om nog een beetje kracht te houden. ik ben n.l. heel snel uitgeput en het zuurstofgehalte meestal onder de 90 procent.wil graag proefpersoon zijn.
Irene
Bij deze meld ik mij ook aan als proefpersoon, ik zit ook in de laatste fase van deze ellendige ziekte en toevalligerwijs begon mijn zoon al jaren geleden over deze mogelijkheid tijdens een bezoek aan mijn longarts maar werd eigenlijk een beetje weggelachen alsof het een fabeltje was.De tijd die ik nog heb is volgens mij zeer beperkt daar ik net een griep probeer te overleven ondanks de verplichte griepprik vorig jaar.mvg Irene,
iris
hallo,ik zou mij ook heel graag op willen geven als proefpersoon,be n 54 jaar copd 4 en gebruik ook zuurstof.gr iris
Freddy L. A. Van Dael
Geachte,Ben 69 jaar en heb copd fase 4 hopelijk maak ik nog mee dat men het juiste herstelmiddel vind.Ik woon in Spanje en wil mij ook kandidaat stellen.Freddy Van Dael Torrevieja Spanje.Ps: in elk geval oprechte dank dat jullie zo je best doen om copd patienten te helpen.
Norine
Ik bid God dat Hij U begeleidt in het werk en zo snel mogelijk het door U gewenste resultaat komt.groet norine