Blog

Hoe wendbaar is uw bedrijfsvoering?

Als u deze regel leest, prikkelt de titel u kennelijk en daagt u mij uit om uw tijd een zinvol vervolg te geven. In twee minuten leest u deze blog en weet u of u er iets aan heeft. Over wendbaar gesproken... Lees meer...

Laatste nieuws

Updates GP-PAD en Huisartsencockpit

Doorstart studie Site-management GP-PAD voorjaar 2022
De dit jaar geplande afronding van deel 1 - de studie opstarten in huisartsenpraktijken - heeft door de pandemie vertraging opgelopen en is voorlopig uitgesteld. Lees meer...

Over doelmatig voorschrijven en beroepseer gesproken

Illustratie doelmatig voorschrijven
Hoe doelmatig is de module Resultaatbeloning Doelmatig voorschrijven?


‘Eindelijk gerechtigheid. VGZ heeft besloten mij 80 cent per patiënt extra te vergoeden’ juichte huisarts Suzanne Hundscheid half oktober in een e-mail aan mij. Uitstekend nieuws. Want samen waren we diep in de materie gedoken - lees het HIS - om de onjuistheid van de cijfers van de verzekeraar aan te tonen. Een tijdrovende klus.

Onze campagne begon in augustus, meteen nadat Hundscheid VGZ’s beoordeling van de resultaten van haar doelmatig voorschrijfgedrag in 2015 las. Ze voldeed niet aan de door VGZ en CZ verlangde score, en daarmee liet haar doelmatig voorschrijven te wensen over.

Kan niet waar zijn, dacht Hundscheid meteen. ‘Ik voelde mij in mijn eer en portefeuille aangetast’ schrijft zij in het decembernummer van MedZ. En wat doe je als een ‘resultaatbeloning’ voelt als een onterechte boete? Dan ga je het tegendeel bewijzen. Hundscheid nam contact met mij op en wij gingen aan de slag om de bewijslast boven water te krijgen. The rest is history… (zie MedZ).

Herkent u de pijn over de module Resultaatbeloning Doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen? De doelstelling ervan is duidelijk: de verzekeraar wil kosten besparen en ook wel de kwaliteit beschermen. Huisartsen willen de kwaliteit waarborgen en zo mogelijk besparen op de zorgkosten. Een subtiel maar essentieel verschil in denken.

Andere aspecten van de module voeden de onvrede:
  • De gebruikte getallen zijn niet gebaseerd op voorschrijfgedrag van huisartsen, maar op aflevergedrag van apothekers.
  • Als de verzekeraar stelt dat je niet voldoet aan de gestelde prestatie-indicatoren, waarom levert hij dan niet adequate bewijslast aan? Kennelijk ben je schuldig tot je zelf het tegendeel bewijst.
  • Het schaadt het onderlinge vertrouwen tussen huisartsen en zorgverzekeraars.
Uit de praktijk weet ik dat veel huisartsen het niet eens zijn met de berekening van de verzekeraar. De best practice van Hundscheid toont aan dat je wel degelijk de berekeningsmethode van Vektis, die de zorgverzekeraar hanteert, met succes kunt aanvechten. U dus ook.

Crux
De crux zit hem in de toegepaste methodiek en data-analyse om de juiste prescriptiecijfers boven water te krijgen. Klinkt simpel maar is het niet. Want er is geen standaard query-tool om een extractie uit het HIS te halen. Daarom heb je als huisartspraktijk de professionele expertise en specifieke ervaring nodig van een derde onafhankelijke partij, zoals Novivex. Samenwerking met partners in de eerstelijn is een strategische noodzaak om de complexe bedrijfsvoering van een huisartspraktijk goed te runnen.

Contact
Deelt u die visie en vindt u het ook tijd voor gerechtigheid? Neemt u dan direct contact met mij op, ik ga graag met u de uitdaging aan om ook bij u de juiste prescriptiecijfers tevoorschijn te halen.

Oproep
Tenslotte ben ik benieuwd naar uw ervaringen op dit gebied. Dus reageert u op mijn blog, of mail uw reactie naar MedZ ter attentie van medz@vphuisartsen.nl (onderwerp: artikel van Suzanne Hundscheid). Eens kijken of wij met elkaar de berekeningsmethode op de agenda van de zorgverzekeraar kunnen krijgen.

Het berekeningsmodel lijkt in ieder geval in 2016 en 2017 nog niet aangepast te worden, want deze contracten zijn al klaar. Ten hoogste zal het consequenties hebben voor 2018.
Jan HespJan Hesp blogt
T 06 - 51401554
E jan.hesp@novivex.nl
Contact
 
Verberg reactieformulier