Blog

Hoe wendbaar is uw bedrijfsvoering?

Als u deze regel leest, prikkelt de titel u kennelijk en daagt u mij uit om uw tijd een zinvol vervolg te geven. In twee minuten leest u deze blog en weet u of u er iets aan heeft. Over wendbaar gesproken... Lees meer...

Laatste nieuws

Visie digitalisering Huisartsenzorg 2019-2022

Als huisarts heeft u te maken met een steeds veranderende zorgwereld. Welke toekomstgerichte digitale zorginformatie-infrastructuur past daarbij? De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) publiceerde hierover een visiedocument. Hierin komen het Waarom, Hoe en Wat aan bod. De visie kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen LHV, NHG en InEen.

Klikt u hier voor het visiedocument.

Motivational interviewing: Wat steekt een COPD-er daar van op?

COPD is meestal het gevolg van roken. De afgelopen periode was de media aandacht over rookpreventie niet van de lucht.

  • Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter begonnen een campagne Stoppen met Roken (SMR) door ‘naming and shaming’ op internet www.tabaknee.nl. Zie ook www.nederlandstopt.nu (met blog van al hun SMR activiteiten, motiverende gespreksvoering en niet beginnen).

  • Het Longfonds deed onderzoek naar roken op school en pleit voor rookvrije schoolpleinen. De plek waar volgens Longfonds de  helft van alle rokers hun eerste sigaret opsteekt.

Uitstekend wat mij betreft, deze focus op preventie, het ziektebeeld COPD en roken benoemen als oorzaak nummer één. Ik ben er van overtuigd dat investeren in Stoppen met Roken (SMR) loont. Echter, voor huisartsen en POH’s wil ik graag de discussie verbreden met twee onderwerpen:

1. SMR is zinvol voor iedereen.
2. Wat is de kritische succesfactor bij de interventiestrategie?

1. SMR loont niet alleen bij jongeren, maar heeft zin op elke leeftijd. Voor iedere leeftijd geldt: elke dag die je eerder stopt met roken helpt. Sterker: elke gerookte sigaret verkort het leven van een roker met 10 minuten. Nog een paar eye openers:
  • SMR vóór de leeftijd van 35 jaar werkt bijna alle gevolgen van roken op de gezondheid weg.
  • Rookstop op 60, 50, 40 of 30 jaar verlengt de levensverwachting met respectievelijk drie, zes, negen of tien jaar. Een studie van Britse artsen heeft aangetoond dat de levensverwachting nog zou verhogen dankzij rookstop ná 65 jaar.
  • Na 15 jaar is de sterfte praktisch gelijk aan die bij mensen die nooit gerookt hebben. SMR bevordert bovendien direct je kwaliteit van leven. Ook op oudere leeftijd, ouder dan 40 jaar. (bron: American Journal of Public Health in 2002).
2. Wat is vervolgens de meest kritische succesfactor bij de interventiestrategie? Oftewel hoe bepaal je of de patiënt SMR ook écht zelf wil. Een belangrijke techniek daarvoor is motivational interviewing (MI). Menige praktijkondersteuner (POH) heeft wel een training of cursus gehad om inzicht te krijgen in deze materie. Op cardiovasculair gebied, diabetes of met COPD/astma. Die POH past dat in de huisartspraktijk toe bij de patiënten die door de huisarts zijn door verwezen. Voor alle duidelijkheid: MI is geen behandeling, alleen een techniek om de kans zo groot mogelijk te maken dat uw patiënt gaat nadenken over SMR.

Wilt u als huisarts echt weten of uw COPD interventiestrategie klopt, stel u zelf dan de vragen:

1. Kennen we de rokers in de praktijk en wat hebben we eraan gedaan?
2. Klopt wat we eraan doen - zijn dat de juiste dingen - én: doen we dat goed, met succes?
Jan HespJan Hesp blogt
T 06 - 51401554
E [email protected]
Contact
Verberg reactieformulier